Varaus lisätty!
Pussitie 4 PAIMIO puh 02-4732690
Pussitie 4 PAIMIO puh 02-4732690
Dolby Digital Cinema
Pussitie 4 PAIMIO puh 02-4732690
Bio-Kuva Jari Mäkilä / Postiosoite: Helsingintie 11, 24100 Salo / email: biostara@biokuva.fi / Matkapuh 0400-523267

Bio Stara

Bio Staralla ei ole takanaan historiaa, koska elokuvateatteri saneerattiin entisen S-Marketin ja Huonekaluliikkeen tiloihin vasta loppuvuonna 2014. Sen sijaan Bio Staran omistavan Tmi Bio-Kuvan yrittäjällä Jari Mäkilällä ja hänen suvullaan on pitkät, 65 vuotiset perinteet elokuvien esittämisestä Paimiossa: Vuonna 1948 nykyisen yrittäjän isoisä Väinö Mäkilä meni vahtimestariksi Paimion vanhaan Kinoon, joka sijaitsi nykyisin Sähkömuseona tunnetun kivimamakasiinin yläkerrassa. Teatteri oli tuolloin Paimion Urheilijat ry:n omistama, ja urheiluseurassa toimiminen toi Väinö Mäkilän myös Kinoon. Samaan aikaan 1948 Väinön pojasta Jukka Mäkilästä, joka oli tuolloin 12 –vuotias, tehtiin elokuvateatteriin paikannäyttäjäpoika ja mainosten vaihtaja. Vuonna 1955 elokuvateatterin toiminta siirtyi uuteen Kinoon, jonka rakennuttivat Paimion Urheilijat ja Paimion maataloustuottajat puoliksi. Väinö Mäkilän vahtimestarin työ siirtyi uuteen teatteriin ja samaan aikaan Jukka Mäkilä opetteli elokuvakoneiden käytön. Vuonna 1960 Väinö Mäkilästä tehtiin vastuunalainen teatterinhoitaja, sekä Jukka Mäkilä suoritti Helsingissä elokuvakoneenhoitajan lupakirjan. Jukka Mäkilä jatkoi koneenhoitajan uraansa Paimion ohella myös Turussa, palvellen mm. elokuvateattereissa Ritz, Casino, (vanha) Kino-Palatsi, sekä viimeisimpänä ennen eläkkeelle jäämistään Finnkinon teattereissa Diana ja Julia.

Väinö Mäkilä jäi eläkkeelle Kinosta elokuussa 1988, jolloin hän oli täyttänyt juuri 80 vuotta. Teatterinhoitajaksi pestattiin juuri 18-vuotta täyttänyt Jari Mäkilä, joka jo pikkupojasta lähtien oli ollut alan opissa sekä isänsä että isoisänsä työtä seuraten. Kinon hoitajuuden ohella Jari Mäkilä hankki itselleen oman elokuvateatterin Salosta vuonna 2005. Tämän ohella suvun perinteitä kunnioittava Jari jatkoi työtään myös Paimiossa, ja Jarin hoitajakautena ja ideoimana Kino mm. siirrettiin Digitaliseen ja 3D-tekniseen esityskauteen. Kinon omistavan MTK-Paimion yhdistyksessä ehti olla neljä puheenjohtajaa Jarin hoitajakautena. Jari Mäkilän hoitajakausi Kinossa kesti tasan 25 vuotta, päättyen lopulta erimielisyyksiin yhdistyksen uuden johtokunnan ja puheenjohtajan kanssa. Tilanne ajautui umpikujaan, eikä mitään neuvottelun mahdollisuuksia entiseen, tuttuun ja turvalliseen työtapaan enää ollut. Jari Mäkilä tunsi että hänet halutaan savustaa talosta ulos ja niinpä hän lähti Saloon vetämään omaa teatteriaan Bio-Saloa, jonka lisäksi hän vuokrasi myös entisen kilpailijansa Bio Jännän itselleen. Suvun pitkä perinne Paimiossa jäi kuitenkin kytemään takaraivoon ja tuli tunne että 65 vuoden sukutyö ei saa loppua tähän. Niinpä vuonna 2014, kun Paimion ydinkeskustasta vapautui sopivan kokoiset ja ennen kaikkea riittävän korkeat liiketilat, niin Jari Mäkilä päätti tehdä paluun kotikulmilleen. Kiinteistönomistaja Risto Laineen myötävaikutuksella ja avarakatseisuudella saatiin aikaan liiketilojen vuokrasopimus, jonka seurauksena Bio-Kuvan uutta elokuvateatteria, Bio Staraa, alettiin saneraamaan Pussitie 4:n kiinteistöön.

Jos paimiolaiset ja lähikuntalaiset toteavat Bio Staran mukavaksi paikaksi käydä, saatamme joskus kirjoittaa Bio Staran historiaakin -jopa 4:n sukupolven, Jesse Mäkilän, johtamana. Mutta tämän ratkaisee yleisö. Nyt voimme vain todeta: Tervetuloa uuteen Bio Staraan, jossa Mäkilän suvun 65 –vuotinen perinne jatkuu...

PS: 78 –vuotias Jukka Mäkilä on innolla projektissa mukana. Vierivä kivi ei sammaloidu :)